Kdo raději pije sladší vína než suchá, nerozumí vínům? Tato fráze je přežitek!

30. 12. 2015 20:08:33
Chutnají vám více sladší vína? Nemáte se za co stydět. Kvalita dnešních vín se výrazně proměnila. Tedy pokud pro ně nejdete do trafiky a nekupujete litr vína za 40 Kč ...

Možná patříte, stejně jako některé mé kamarádky k milovníkům vína, kteří již za sebou mají nespočet řízených degustací, občas navštíví nějaký ten košt, ale přesto se tak trošku stydí při objednávce vína u vinaře, v restauraci či ve vinotéce.

Proč? Protože vám prostě chutnají spíše vína polosladká až sladká. A u nás je bohužel zvykem považovat tato vína za méně kvalitní nežli vína suchá.

Přitom se jedná pouze o velmi rozšířený mýtus, pocházející z dob pro někoho dávno, pro někoho teprve nedávno minulých.

Před více než 25 lety se totiž při výrobě vína, ostatně jako i dalších věcí, hledělo spíše na kvantitu než na kvalitu. Podle knihy Nový brevíř o víně z roku 1988 bylo tehdy na trhu přes 250 tzv. známkových vín. Našla se mezi nimi samozřejmě i vína kvalitní a chutná.

Často se však jednalo o podivné směsi ještě podivnějších chutí, vůní a také jmen. Schválně se zeptejte svých rodičů nebo zkuste sami zavzpomínat, na jaká vína z dob komunismu si pamatujete.

Možná se společně se mnou zasmějete jménům jako Aramis, Hodonínské lázeňské či Révový list. Méně k smíchu ovšem je to, že pokud byla vína nekvalitní, případně se vyskytla přímo vada či disharmonie, bylo nejjednodušší ji zakrýt právě přidáním řepného cukru přímo do vína.

Vznikala tak vína v chuti pouze sladká, nezajímavá a v podstatě nedobrá, navíc po nich ráno často bolela hlava. A jsme u podstaty věci.

Naštěstí se jedná o dobu, která už je opravdu za námi. Za těch více než 20 let udělalo české a moravské vinařství obrovský pokrok. Jak říká pan Branko Černý, autor a ředitel projektu Král vín České republiky v rozhovoru pro eDegustace.tv: „Kdyby se všechno u nás změnilo tak moc, jako se změnila česká a moravská vína, tak už jsme dneska předběhli Švýcarsko v tvorbě národního produktu.“

Kvalitní vína se v dnešní době v žádném případě řepným cukrem doslazovat nesmějí.

Polosladká a sladká vína jsou tedy výsledkem použití jiné technologie výroby, kdy se nenechá prokvasit veškerý cukr na alkohol a ve vínu tak zůstává určité množství zbytkového cukru.

Tento cukr je v přívlastkových vínech samozřejmě původní, pocházející z dobře vyzrálých hroznů. Při objednávce sladších vín od prověřených vinařů již tedy bolehlav rozhodně neriskujete.

Věřím, že se mi tímto krátkým článkem podařilo zbořit jeden z mýtů ohledně kvality českého a moravského polosladkého či sladkého vína a že se příště nebudete stydět a v restauraci, ve vinotéce či u vinaře si hrdě objednáte to víno, které vám bude opravdu chutnat a které vám udělá radost, i kdyby mělo být spíše sladší než sušší.

Autor: Lenka Maloňová | středa 30.12.2015 20:08 | karma článku: 20.43 | přečteno: 826x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hobby

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

Každá žena může být kočka :) stačí pro to jenom občas trochu udělat. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Souhlasíte?

18.3.2024 v 15:40 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 383 | Diskuse

Petr Lukáš

Ucháč obrovský, jedlá jarní houba, i když trochu s výstrahou

Momentálně to vypadá, že rostou jarní druhy hub, tak jsem se byl podívat na jedno místo, kde rostou kačenky české. Kromě kačenek potěšil i tento ucháč.

17.3.2024 v 14:19 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 123 | Diskuse

Rudolf Pekař

Zhubni!

V dnešním záplavě informací o různých dietách a způsobech, jak zhubnout a vést zdravější životní styl, je snadné se ztratit. Jsem jedním z těch, kteří se dlouhou dobu snažili najít správnou cestu k zdravějšímu životu.

15.3.2024 v 16:45 | Karma článku: 5.40 | Přečteno: 187 | Diskuse

Petr Lukáš

hlíva hnízdovitá, pěkná nejedlá a smradlavá

V podzimních a zimních měsících se můžeme setkat s touto barevnou hlívou, která je ale bohužel nejedlá.

7.3.2024 v 14:03 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 81 | Diskuse

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

Víš, co se ti může stát? Aneb taky Vám do noci šrotují hlavou myšlenky a někdy máte pocit, že by den měl mít 40 hodin? Nejste v tom sami! Ještě že mám kočku, která mě hlídá... :)

6.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 11.49 | Přečteno: 278 | Diskuse
Počet článků 34 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 504

Jsem redaktorkou, milovnicí vína a začínající sommelierkou v eDegustace.tv. Moje motto: „Ani milovat, ani pít víno není možno bez lásky a hlubokého citu.“

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...