Teplota vína při podávání - tak trošku alchymie
Bílá vína
Naše běžná bílá vína chutnají nejlépe při teplotě 10°- 12°C, tedy jakoby byla právě přinesená z chladného sklepa. Pod 10°C jsou vína neharmonická, zastřená, neuvolňují vůně ani chutě a víno se zdá fádní. V podstatě v ústech cítíme pouze chladný nápoj a ani nevíme, že pijeme víno. Naopak nad 12°C se dostává do popředí alkohol, víno se může zdát silnější, plnější, bývá chuťově nevyvážené, někdy může působit až ostře nebo pálit. Pokud si chcete tedy víno opravdu vychutnat, je dobré znát jeho teplotu, abyste zbytečně nepřišli o jeho plnost a buket, který se může rozvinou pouze při správné teplotě. Toto platí zejména u kořeněných vín jako jsou například Tramín červený nebo Kerner.
Červená vína
Pro naše červená vína je pak doporučená teplota ke konzumaci stanovená na 14°- 16°C. Pokud má červené víno pod 12°C, je zcela uzavřené, vůní se neprojevuje, je kyselejší a hrubší. Při teplotách nad 16°C u našich červených vín vyniká alkohol a víno chutná hořce. Jen některá lehčí červená vína, jako například Portugal, snesou i nižší teploty pod 12°C, zejména v létě pak působí příjemně svěže. Pozor i v poměrně kvalitních restauracích, se můžete setkat s tím, že vám červené víno přinesou vychlazené případně až podchlazené – je to docela ostuda.
Dezertní likérová vína se podávají při stejné teplotě jako vína bílá, vermutová vína jsou většinou chuťově i ve vůni tak plná, že snesou dokonce i o něco nižší teplotu.
Jak je to v cizině?
V zahraničí to mají trošku posunuté. Francouzi pijí své červené poklady běžně při 20°C. V Itálii se dokonce doporučuje pít vyhlášené víno Barolo až při 22°C a jejich sladké muškáty při teplotě 14°C .
Pro rychlou orientaci uvádím přehlednou tabulku
Vermut | |
---|---|
Samozřejmě je třeba si uvědomit, že doporučené teploty jsou uváděné pro přímou konzumaci vína. Vždy je tedy třeba po nalití počítat s teplotou v místnosti. Pokud chceme v teple uchovat správnou teplotu bílého vína, musíme ho opět vrátit do chladu. Menší chybou je servírovat víno o něco chladnější než teplé, protože po nalití se víno ve sklence snadno ohřeje.Pozor především na náhlé a prudké změny teploty, které mohou způsobit zlom chuti vína. Nikdy tedy přechlazené víno neohřívejte v horké vodě, mohli byste mu ošklivě ublížit.
Doufám, že jste si dnes opět o něco rozšířili svoje znalosti a budete si vždy vychutnávat maximum z degustovaných vín i díky správné teplotě podávání.
Lenka Maloňová
Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?
Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?
Lenka Maloňová
5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína
„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.
Lenka Maloňová
Lidé stále neví, co je ledové víno.
Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.
Lenka Maloňová
Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka
"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.
Lenka Maloňová
Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky
Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).
Lenka Maloňová
Vinný i nevinný rok 2016 aneb co se loni událo ve světě vína
Rok 2017 leží před námi jako nepopsaný list, za to 2016, to už je pěkná kniha. Zajímá vás, co se událo ve světě vína u nás i v cizině? Tak čtěte dál.
Lenka Maloňová
Jak se stát certifikovaným ochutnávačem
Ne, opravdu nejezdím na opulentní hostiny zbohatlíků nebo politiků, abych zjistila, zda jejich krmě náhodou není otrávená. Je to poněkud jednodušší.
Lenka Maloňová
Cukernatost v hroznech - co ji ovlivňuje ?
Právě skončilo letošní vinobraní. A pokud sledujete Facebook, určitě vám neušlo, že se tam občas od nějakého vinaře objeví obrázek s takovým “divným teploměrem”, který ukazuje hodnotu kolem 20°.
Lenka Maloňová
Sudy a víno - jak to funguje?
Dřevěné sudy se ve vinařství používají od nepaměti. Nejprve se jednalo především o transportní nádoby, protože masivní rozšíření sklářství se datuje až do počátku 17. století.
Lenka Maloňová
Vycvičte svůj jazyk
Dnes mám po vás aktivitu na dlouhé zimní večery, díky které se naučíte lépe rozeznávat základní chutě ve víně a to, jak se navzájem ovlivňují. Ideálně si udělejte příjemný večer s kamarády, myslím, že se rozhodně nebudete nudit...
Lenka Maloňová
Jaký jste vínotyp?
Věděli jste, že odborníci vytvořili kategorizaci lidí podle jejich chuťových preferencí (především) vína? Já donedávna také ne.
Lenka Maloňová
Zarážání hory
V současné době tento tradiční zvyk zažívá renesanci a se slavnostmi spojenými se “zarážáním hory” se můžete setkat skoro v každé vinařské obci.
Lenka Maloňová
Co znamená VOC na etiketě vína?
Pro někoho nudné opakování, ale pro někoho možná rozšíření obzorů. Pojďme se dnes společně podívat na zkratku VOC, která se čím dál častěji objevuje na našich vínech. Co vlastně znamená a jak vznikla?
Lenka Maloňová
Je víno vhodné pro vegetariány a vegany?
Možná si řeknete, WTF? aneb co je to za blbou otázku. Však víno se vyrábí z hroznů – tedy je jasně rostlinného původu, tak co by tam mělo vegetariánům a veganům vadit ? Jenže ono to zase tak jednoduché není.
Lenka Maloňová
Do které skupiny milovníků vína patříte?
Přemýšleli jste někdy nad tím, co je pro vás tou hlavní motivací k nákupu vína? Podle čeho se rozhodujete?
Lenka Maloňová
Pravda nebo lež aneb boříme mýty o víně
Chodíte rádi na zámky a hrady? Já ano, protože miluju ty spousty historek o strašidlech, bezhlavých rytířích či bílých paní. Existují aIe i jiné typy “pohádek a bájí”. I s pitím vína je totiž spojeno spousta mýtů.
Lenka Maloňová
Osvěžující letní koktejly z vína
Konečně je to tady. Teploty se pohybují kolem třicítky a každý se osvěžuje po svém. Někdo dá přednost koupání, ať už v bazénu nebo v rybníku, a jiný raději zapne klimatizaci a nevystrkuje nos.
Lenka Maloňová
Jak se orientovat ve vůních vína?
Když si otevřu s kamarády dobré víno, často kromě degustace probíhá i diskuze ohledně vůně a chuti vína. Protože mě považují za experta, často padají otázky, co tam tedy cítím a jak je možné, že to tam cítím.
Lenka Maloňová
Není víno jako víno
Pomalu se blíží doba dovolených a tak je na čase se naučit pár základních slovíček v angličtině, abyste si i v zahraničí dokázali správně objednat vaše oblíbené víno. A pokud zůstáváte v ČR, tak se alespoň něco nového přiučíte.
Lenka Maloňová
Nastartujte si chuťové pohárky pro lepší požitek nejen pro degustace vína
Možná vás napadá, jak to vlastně dělají ti profesionálové, že dokáží přesně cítit, vnímat a popsat vůni i chuť tisíce různých vín.
předchozí | 1 2 | další |
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 511x