Kdo raději pije sladší vína než suchá, nerozumí vínům? Tato fráze je přežitek!
Možná patříte, stejně jako některé mé kamarádky k milovníkům vína, kteří již za sebou mají nespočet řízených degustací, občas navštíví nějaký ten košt, ale přesto se tak trošku stydí při objednávce vína u vinaře, v restauraci či ve vinotéce.
Proč? Protože vám prostě chutnají spíše vína polosladká až sladká. A u nás je bohužel zvykem považovat tato vína za méně kvalitní nežli vína suchá.
Přitom se jedná pouze o velmi rozšířený mýtus, pocházející z dob pro někoho dávno, pro někoho teprve nedávno minulých.
Před více než 25 lety se totiž při výrobě vína, ostatně jako i dalších věcí, hledělo spíše na kvantitu než na kvalitu. Podle knihy Nový brevíř o víně z roku 1988 bylo tehdy na trhu přes 250 tzv. známkových vín. Našla se mezi nimi samozřejmě i vína kvalitní a chutná.
Často se však jednalo o podivné směsi ještě podivnějších chutí, vůní a také jmen. Schválně se zeptejte svých rodičů nebo zkuste sami zavzpomínat, na jaká vína z dob komunismu si pamatujete.
Možná se společně se mnou zasmějete jménům jako Aramis, Hodonínské lázeňské či Révový list. Méně k smíchu ovšem je to, že pokud byla vína nekvalitní, případně se vyskytla přímo vada či disharmonie, bylo nejjednodušší ji zakrýt právě přidáním řepného cukru přímo do vína.
Vznikala tak vína v chuti pouze sladká, nezajímavá a v podstatě nedobrá, navíc po nich ráno často bolela hlava. A jsme u podstaty věci.
Naštěstí se jedná o dobu, která už je opravdu za námi. Za těch více než 20 let udělalo české a moravské vinařství obrovský pokrok. Jak říká pan Branko Černý, autor a ředitel projektu Král vín České republiky v rozhovoru pro eDegustace.tv: „Kdyby se všechno u nás změnilo tak moc, jako se změnila česká a moravská vína, tak už jsme dneska předběhli Švýcarsko v tvorbě národního produktu.“
Kvalitní vína se v dnešní době v žádném případě řepným cukrem doslazovat nesmějí.
Polosladká a sladká vína jsou tedy výsledkem použití jiné technologie výroby, kdy se nenechá prokvasit veškerý cukr na alkohol a ve vínu tak zůstává určité množství zbytkového cukru.
Tento cukr je v přívlastkových vínech samozřejmě původní, pocházející z dobře vyzrálých hroznů. Při objednávce sladších vín od prověřených vinařů již tedy bolehlav rozhodně neriskujete.
Věřím, že se mi tímto krátkým článkem podařilo zbořit jeden z mýtů ohledně kvality českého a moravského polosladkého či sladkého vína a že se příště nebudete stydět a v restauraci, ve vinotéce či u vinaře si hrdě objednáte to víno, které vám bude opravdu chutnat a které vám udělá radost, i kdyby mělo být spíše sladší než sušší.
Lenka Maloňová
Zvláštní vůně ve víně - chyba nebo záměr?
Víno – to je radost. Radost z příjemné, svěží ovocné vůně a chuti znásobená nějakým tím procentem alkoholu. Co když ale jdeme ve svých poznatcích trošičku dál a ve víně najdeme i méně obvyklé vůně či chutě?
Lenka Maloňová
5 faktorů, které naprosto rozhodují o kvalitě vína
„Dobré víno se dělá ve vinohradě“ – s tímto sloganem, případně nějakou jeho obdobou, jste se již určitě nesčetněkrát setkali při prezentaci různých vinařství.
Lenka Maloňová
Lidé stále neví, co je ledové víno.
Příroda zase po dlouhé době ukázala svoji sílu. Taková zima a tolik sněhu, to už jsme tu dlouho neměli. Proč si tedy nepopovívat o ledovém víně, třeba se Vám pak bude lépe čekat na oteplení.
Lenka Maloňová
Pít či nepít (zahraniční vína) toť otázka
"Jsem z Moravy, vyrábíme tu světová vína, jsem na to patřičně hrdá, tak proč bych měla sakra podporovat cizí produkci?" Takhle nějak jsem se k otázce vín ze zahraničí donedávna stavěla.
Lenka Maloňová
Barvy, barvy, barvičky ovlivňují chutičky
Schválně: Vyberte na obrázku, na které jídlo máte největší chuť (na konci článku uvidíte, o co mi šlo).
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika
Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...
Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data
Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...
Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec
Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...
Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval
Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...
Inspektor/ka Oddělení dohledu nad zpracováním biologických materiálů
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Praha
- Počet článků 34
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 511x